Minunatele covoare

În perioada 14-16 Ianuarie, orașul german Hanovra a găzduit bine-cunoscutul târg DOMOTEX, locul unde aflăm, în fiecare an, care sunt tendințele în designul covoarelor și ce ne propun marii producători pentru anul/anii următori.

Lâna din Australia sau Iran, mătasea din China, bumbacul egiptean, tu ce compoziție ai alege pentru covorul care îți atinge picioarele, la finalul unei zile grele de lucru? Covorul pe care copilul tău face primii pași?

România era, nu demult, o țară renumită pentru lâna și covoarele ei. Astăzi, peste 80% din covoarele comercializate în România sunt importate. Majoritatea, țesute la mașină, din fibre sintetice.

În copilărie, pe drumul spre casa bunicii mele, treceam pe lângă fabricile de covoare renumite, unde se lucra zi și noapte. Vedeam baloții cu lână, mosoarele de ață, utilajele strălucitoare de țesut. Dar mai ales femeile mă fascinau, cu mâinile lor iuți ce legau câte un fir, potriveau un mosor sau finisau un model. Eram fermecată să privesc prin ferestrele deschise, vara, să aud zgomotul inferna al mașinilor de țesut și să văd țesătoarele, la lucru. Apoi, războaiele de țesut s-au oprit, iar strada Uzinei a devenit gri și părăsită.

Astăzi, un renumit producător german de covoare a ales să reia producția de covoare, în România. Și covoarele de lână țesute la Sibiu de mâini iscusite, concurează cu alte covoare frumoase, la Târgul de covoare Domotex, Hanovra.

Un început de an 2017 minunat!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *